úterý 24. dubna 2012

Zapečený okouník nilský s pórkem

Dnes jsem měl chuť na zapečenou rybu, Přepadly mě vzpomínky na klasickou zapečenou tresku a rozhodl jsem se, že si vymyslím něco svého, z ingrediencí, které mám rád!
Recept je tak trochu univerzální, takže jej lze doplnit, obměnit, vylepšit...

Můj pohled padl na nádherně červeně zbarvená filátka okouna nilského. Dospělý jedinec může vážit až 200kg, takže mne otázka, zda-li chci celé filátko, trochu zarazila! Ale celá očištěná půlka měla necelých půl kila, což je pro dva tak akorát.
Takže zde je můj dnes vymyšlený a vyzkoušený recept!




 Budete potřebovat:                            
1/2 kg okouna nilského
mořskou sůl
celý, pětibarevný pepř
1/2 citronu
olivový olej
máslo
1 pórek
3 jarní cibulky
2 - 3 lžičky ostřejšího kari
špetku mletého čili
4 vejce
1dl smetany na šlehání
Příloha:
ideální jsou nakrájené nové brambory, uvařené ve slupce a poté zamíchané s kouskem másla a nasekanou petrželkou



Postup: 
Brambory opláchneme, rozkrájíme a dáme vařit v osolené vodě.
Filet okouna opláchneme, osušíme a nakrájíme na 4ks. V hmoždíři (mlýnku) roztlučeme mořskou sůl s pětibarevným pepřem a rybu okořeníme, pokapeme citronem, pomažeme olivovým olejem a necháme odstát, než se nám uvaří brambory.
Brambory slijeme, přidáme posekanou pažitku a pár plátků másla. Přiklopíme pokličkou a vše krouživým pohybem opatrně promícháme. Dáme stranou a necháme chutě hezky promísit.
Rozehřejeme pánev cca na 160st, dáme trochu oleje (pozor! rychle se přepaluje!) a rychle opečeme rozkrájenou rybu po obou stranách. Odstavíme pánev a rybu naskládáme do zapékací mísy, nebo do jiné nádoby k tomu vhodné - pánev, nebo plech buď s nepřilnavým povrchem, nebo lehce vymazat, aby se jídlo nepřichytilo.
Pór a cibulky nakrájíme na hrubší kusy a lehce orestujeme na oleji po rybě. Přidámě kari a čili, promísíme s pórkem a odstavíme. Poté přidáme silnější plátek másla, které vmícháme do teplé směsi. Jakmile se máslo natáhne do pórku, navršíme na připravenou rybu a necháme chvilku prolnout chutě.
Troubu rozehřejeme na 200 - 230st a vložíme do ní rybu s navršeným pórkem. Prohřejeme až se začne ryba péci a zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou. Stáhneme teplotu asi na 180st a zapečeme.
Po vyjmutí z trouby necháme cca 10min odpočinout a můžeme servírovat!
Na ozdobu i jako doplněk se hodí rozkrájená cherry rajčátka.
Dobrou chuť a napište, jak se vám to povedlo a jak vám to chutnalo!

foto: Boris Stojanov
Autor článku: Boris Stojanov

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ