pondělí 9. dubna 2012

O treskách



Treska tmavá


Na trhu lze běžně koupit dva typy tresky. Tresku obecnou a tresku tmavou.Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?
Hned na začátku je třeba říci jedno podstatné, treska tmavá je pouze český název, nejedná se totiž o pravou tresku.
Nicméně struktura masa je v podstatě stejná a kvalita taktéž. Podstatný je ovšem rozdíl v chuti!


Treska obecná
Zatímco treska obecná má bílé, velmi jemné maso hodící se ke kombinaci s čímkoliv, Treska tmavá má zemitě rybí chuť, hodící se v podstatě také na cokoliv. Chuť je velmi podobná například makrele, je to takový ten pocit, že při prvním soustu máte "plnou pusu rybí chuti"!
Ideální je samozřejmě smažená, v trojobalu, v tempuře, či v těstíčku. Z tresky tmavé se dělají všechny ty rybí prsty (tedy, pokud se dělají z ryb, ne ty "hmoty", které lze zhusta koupit v hyper a supermarketech). Výtečně poslouží na rybí karbanátky, nebo prostě všude tam, kde chceme cítit krásnou rybí chuť.


Tresku obecnou použijeme naprosto stejně, ale pokrm bude o řád jemnější a lehčí.
Dá se tedy s nadsázkou říci, že treska tmavá je ryba pro znalce, kteří mají prostě chuť na "rybu" a treska obecná může svou jemností posloužit lidem, kteří chtějí trochu zdravě jíst, ale příliš ryby nemají v lásce, nebo maminkám, které chtějí naučit jíst ryby své ratolesti.


Obě tresky lze koupit jako celé filety, nebo porce dle libosti. Před použitím doporučujeme věnovat chvilku času vyjmutí zbývajících kostí z filetu, čeká vás potom odměna ve formě nerušeného gastronomického zážitku.
Jak na to? Ve zdravotnických, nebo kuchařských potřebách si kupte velkou pinzetu. Filet položte na kuchyňský stůl, nebo prkénko a rybu prostě pohlaďte dlaní. Krom jakéhosi sociálního seznámení se s jídlem, kterým se za chvíli budete živit, ucítíte každou kostičku, která v mase uvízla. Tu potom jednoduše po směru růstu vytáhnete a máte hotovo, můžete začít kuchtit!
Autor článku: Boris Stojanov & Marcela Borýsková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ