úterý 12. června 2012

Jehlice rohozobá – ryba pro ty, co špatně vidí :-)



Jehlice rohozobá

Tento divný titulek hned vysvětlím. Jehlice je totiž ryba, která má po rozříznutí masa modrozelené kosti. Zůstanou modrozelené i po tepelné úpravě, takže každou malinkou kostičku vidíte.
Jehlice má velice dlouhé a štíhlé tělo s dlouhými tenkými čelistmi. Spodní čelist je delší, protože už od narození roste rychleji než horní. Žije v hejnech na mělčinách mezi porosty vodních rostlin nebo volném moři do 20 m pod hladinou, kde doprovází hejna drobných rybek.
Tělo má úzké jako úhoř, kůži trochu jako makrela, dlouhé čelisti plné malých ostrých zoubků. Maso má pevné a výborné, mně osobně chutná více než zmíněná makrela či úhoř. Má sice více kostí, ale vytahují se skvěle. Já jsem ještě udělala pokus, že jsem kosti vytahala (velmi jednoduše) před samotným obalováním a vyplatilo se mi to. Ryba byla krásně čistá a vytáhla jsem z kousků pak už jen páteř.











Smažená jehlice s česnekovým dipem a lehkým ostřejším bramborovým salátem


Počet porcí: 2

Co potřebujeme k přípravě ryby:
1 - 2 jehlice rohozobé
mouku na obalení kousků
trochu soli a pepře(např. sečuánského)

Co potřebujeme k salátu: 
5 ks uvařených brambor
2 - 3 kyselé okurky (podle chuti klidně i více)
jednu naloženou 

papričku jalapeňos (viz obrázek)
sůl, pepř, stroužek česneku, trochu pažitky
1 zakysanou smetanu
1 cibuli
olivový olej
voda z okurek a jalapeňos



Co potřebujeme k dipu:
1 zakysanou smetanu
hrst pažitky
česnek podle chuti
sůl

Doba přípravy: cca 1 hodina (pro zručnější kuchaře půl:-)

Postup:
Nejprve si uvaříme brambory, které necháme vychladnout.
Mezi tím si očistíme rybu, nakrájíme na kousky.
Začneme s bramborovým salátem. Rozkrájíme brambory na libovolný tvar, přidáme okurky, jalapeňos, nakrájenou cibuli, drcený česnek a trochu pažitky. Osolíme, opepříme, zalijeme trochou olivového oleje a vodou z okurek a jalapeňos. Pak ochutnáme - bude to ostřejší, trochu nakyslé, ale chuť těch jalapeňos je tak specifická, že salát velmi zvláštně chutná. Také nemusíte ale dávat ostrou papričku, ale můžete salát nechat jen s okurkami. Na konec brambory spojíme zakysanou smetanou.
Salát dáme vychladnout do lednice.

Obalíme kousky ryby do směsi hladké mouky, soli a pepře a osmažíme.
Připravíme si dip tak, že do smetany jen přidáme hrst pažitky, drcený česnek a sůl.


Můžeme jako přílohu použít cokoliv, když vám nechutná salát, prostě si k rybě jen osmažte hranolky. 
foto: Boris Stojanov
autor textu: Marcela Borýsková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ