O víně


Vína z Provence

Historicky je Provence nejstarší vinařskou oblastí Francie. Samozřejmě že kouzlo ušlechtilé révy i zde znali již Galové, ale první vinice v této oblasti založili Řekové, a to v bezprostřední blízkosti svých jihofrancouzských kolonií. Po Řecích proslavili oblast Římané. Místní mniši poté vylepšili vinohradnické a vinařské metody. Po Velké francouzské revoluci provensálská vína jaksi upadla v nemilost. Na oblibě získala až ve druhé polovině 20. století.
Vinařská oblast Provence se rozkládá na ohromné ploše, od Nice az po Arles. Není proto divu, že se zdejší vína tolik odlišují co do barvy, vůně i chuti. Vinice leží často daleko od sebe, což s sebou přináší mnoho práce navíc.
Stejně jako na jihu Francie se také v Provence používá velký počet odrůd vinné révy, celkem okolo 20. Pro červená a růžová vína to jsou odrůdy Carignan, Cinsault, Grenache noir, Mourvédre, Cabernet Sauvignon, Syrah a další méně známé odrůdy. Pro vína bílá se pužívají Ugni blanc, Clairette, Rolle a Semillon občas doplněné o Chardonnay, Grenache blanc, Picpoul, Sauvignon blanc a Muscat. (převzato z www.palac.vina.cz)





foto: Boris Stojanov