pondělí 9. dubna 2012

Uzený losos se smetanovo-koprovým dipem


Snídat se dá pravda různě…
Kafe a cigáro, všelijaké zdravé sušenky a zrní, ale i cholesterolový nášup v podobě vajec, klobásek, slaninky do křupava vypečené…
Každému dle libosti!
Ale...
Snídat se dá i zdravě a opravdu labužnicky. K takovému zážitku patří určitě šampaňské a kaviár, ale pokud to budete dělat příliš často, sousedi vás budou pomlouvat už za vašimi dveřmi! Takže z této lahůdky si raději vypůjčíme pouze ty suché tousty a dáme si snídani o něco méně okázalou, ale fajnovou!

Naší nesmrtelnou star je uzený losos s koprovo - smetanovým dipem


Co budeme potřebovat?
200g lososa uzeného studeným kouřem
1/2 limetky
čerstvý kopr, hustou zakysanou smetanu min 15% tuku
                                                             a samozřejmě na sucho opečené toasty                                                     

Jak si tedy připravit snídani šampionů? 
My používáme tři jednoduché postupy.

Základem jsou suché tousty, ať už z toasteru, nebo na tále, či na pánvi. Vybrat si můžete jak ze severských velmi tmavých a hutných chlebů (tam velmi opatrně, opečením z nich uděláte brikety, je lepší je pojídat neopečené), tak klasických tmavých či světlých toastů.
Stejně dobře samozřejmě poslouží i rozpečená bageta, či nakrájená houska na plátky.




Pro všechny konzumace uzeného lososa je společná jedna ingredience, a tou je limetka. Pokud pokapete tímto citrusem uzeného lososa (platí i pro grilované maso!)zvýrazníte jeho lahodnou chuť a zvýšíte stravitelnost pokrmu.

Jak na smetanový dip?
Kopr opláchneme a nasekáme na jemno. Nasypeme do vhodné misky a lžící trochu pomačkáme o stěny, aby se uvolnily vonné silice. Poté přidáme smetanu a zamícháme. Necháme chvilku odstát. 
Uzeného lososa vybalíme z folie a naskládáme na talíř. Limetku rozpůlíme a jednou polovinou zhusta pokapeme na plátky rozebraného lososa.
Můžeme si dipem ozdobit talíř tak, jak vidíme na fotonávodu a nebo ho dát do malého hrnečku nebo misky.

A to je de facto vše! Vezmeme opečený toast, naklademe na něj lososa a zcela labužnicky na něj nakydáme lžičkou smetanu s koprem. Zakousnete se a svět se s vámi zatočí, protože vaše chuťové pohárky zalije výbuch naprosto vyvážené a svěží chuti!

foto: Boris Stojanov
Druhou velmi oblíbenou kombinací je uzený losos a toasty potřené zeleným pestem. Zcela jednoduše opečete toasty, pomažete dobrým pestem - pozor na velké množství, ohřátá bazalka v pestu obsažená má velmi pronikavou, až agresivní chuť! A na namazaný toast dáte plátky lososa. Velmi dobrá kombinace, když máte chuť na něco trochu ostřejšího.
A nakonec klasika - Uzený losos pokapaný limetkovou šťávou na opečeném toastu s máslem. Zde není asi třeba nic vysvětlovat, je to prostá a jednoduchá kombinace, která je postavena "pouze" na vynikající chuti uzeného lososa! Samozřejmě, pokud to chcete posunout na vyšší level, kupte si domácí máslo na trhu, nebo si vyrobte vlastní. Stačí koupit dva kelímky 40% smetany, vzít šlehač se dvěma metlami a v užší nádobě šlehat a šlehat. Nejprve se vytvoří klasická šlehačka, a pokud jí přešleháte, začne se hrudkovat máslo. Nakonec získáte hrudku másla a oddělené podmáslí, které můžete zužitkovat při zadělání domácího chleba… Máslo poté vymačkáme pod tekoucí studenou vodou, až z něj přestane téci podmáslí. Pro zdravější pocit lze poté máslo vyšlehat s olivovým olejem, bude se lépe roztírat a bude "lehčí".
GastroCZ se zaměřuje především na kvalitu. U jejich stánků nenajdete žádné svítivé nápisy "Nejlevnější pseudojídlo na trhu", ale najdete zde naopak vždy tu nejvyšší kvalitu, kterou lze za rozumné peníze získat.
Krom vždy čerstvých ryb od lidí, kteří tomu opravdu rozumí, zde najdeme i výběr kvalitních vín, pochutin včetně korejské mořské soli z Unescem chráněné oblasti ostrova Shinan (samozřejmě v kosher kvalitě!), tak i neskutečně kvalitního uzeného lososa.
V čem spočívá jeho kvalita? Jedná se samozřejmě o norského lososa, uzeného za studena. Jediné přísady jsou cukr a sůl v objemu max 2%. Zapomeňte na jakékoliv konzervanty, nebo nedej bože stále populárnější éčka, jako zvýrazňovače chuti, či regulátory kyselosti. Je to pouze fajnově naplátkovaný filet, který má výrazně tmavší, oranžové okraje - to je známka klasického uzení na bukových pilinách.
Kvalita, kterou tento výrobek reprezentuje, má jedinou slabinu. Vlastně dvě! Vždy je ho "málo"! Tohohle lososa by člověk opravdu mohl jíst od rána do večera! A tou druhou pseudoslabinou je absence jakýchkoliv konzervantů, takže trvanlivost v lednici je necelý měsíc... Ale ruku na srdce, komu by vydržel tak dlouho, aniž by jej snědl??? Takže vážně - pokud toto 200g balení otevřete, musíte jej ten den sníst. To je jediné "omezení".
Autor článku : Boris Stojanov & Marcela Borýsková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ