pondělí 9. dubna 2012

Krevety s rajčaty a bazalkou



Při nákupu krevet je důležité dbát jediného pravidla - musí vonět jako moře! Jakýkoliv náznak zápachu po amoniaku (čpavku) by vás měl od koupi odradit. Čerstvé krevety můžeme uložit v chladničce, na nejspodnějším místě a zesílit chladící výkon. Takto je můžeme skladovat 2, maximálně 3 dny. Poté je nutno je spotřebovat. Nedoporučujeme mražené krevety, mají naprosto odlišnou strukturu a chuť!









Suroviny pro dva:

750g čerstvých krevet

plechovka krájených rajčat bez slupky (pokud budou čerstvá: naříznout slupku, vložit do vařící vody, jakmile se začne slupka oddělovat, vyjmout a prudce schladit ve vodě s ledem. Poté rozpůlit, vyhodit vnitřek, nakrájet na kostky a využít. Kvalita pokrmu se tím posune o řád výše!!!)

česnek dle chuti - alespoň 3 velké stroužky

hrst bazalkových lístků, dvě jarní cibulky, sůl a čerstvě namletý barevný pepř, panenský olivový olej

Fotonávod jak očistit krevety
















Čerstvé krevety očistíme. Tahem oddělíme hlavičku od těla, tahem za nožičky narušíme krunýř a odstraníme krunýřek i s ocáskem.


Na hřbetu uvidíme uvnitř tělíčka tmavý "drátek", to je trávící trakt, který můžeme vyndat. 


Odhalené střívko uvnitř tělíčka podebereme špičkou nože a prsty vyjmeme. Není čeho se bát, případný obsah nemá při potřísnění masa žádnou destrukční pachuť.Nejedná se o žádnou žluč.

Vyloupané krevety opláchneme pod studenou vodou a osušíme papírovou, nebo látkovou utěrkou.

Na pánvi rozehřejeme velmi kvalitní olivový olej, přidáme nasekaný česnek a lehce jej prohřejeme, aby pustil vůni. Přidáme krevety a při středně vysoké teplotě opékáme asi dvě minuty - pozor na vysokou teplotu, česnek se nesmí spálit! Jakmile se začnou kroutit do prstýnků a růžovět, přidáme hrst nasekané bazalky a hrst nasekané jarní cibulky. Osolíme a opepříme dle chuti a restujeme ještě asi 2 minutky. Poté přidáme nasekaná, oloupaná rajčata a na mírné teplotě podusíme cca 3-5 min. A hotovo, můžeme servírovat. Krevety lze zobat s opečenými suchými tousty, nebo křupavou bagetou. Lze je však podávat i se špagetami, posypané parmezánem.
foto: Boris Stojanov & Marcela Borýsková
Autor článku: Boris Stojanov & Marcela Borýsková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ