úterý 26. června 2012

Tuňák makrelovitý s hráškovým pyré a bramborem






Tuňák makrelovitý s hráškovým pyré a bramborem

Tuňák – jedno z nejkvalitnějších rybích mas, ale zároveň i nejdražších.
Existuje ale levnější varianta – tuňák makrelovitý.
Je to ryba zhruba dvoukilová, s masem podobým tuňákovi.
Je zvláštní, že při jeho konzumaci cítíte obě dvě ryby – jak tuňáka, tak makrelu. Steak v jedné části chutná jako makrela a v druhé jako tuňák. Velmi zajímavé!!

Co potřebujeme pro 4 - 5 osob:
1 tuňáka makrelovitého
sůl, pepř, olivový olej
brambory

Na hráškové pyré:
500 gr mraženého hrášku /dle našich zkušeností je opravdu nejlepší hrášek v BIO kvalitě, ale není to nutnost/
1 cibule
3 stroužky česneku
20 dkg anglické slaniny
olivový olej
smetana ke šlehání nebo zakysaná smeta
sůl podle chuti
barevný pepř, možno i trochu červeného sečuánského

Příprava:
Rybu vykucháme a nakrájíme na silnější plátky. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a necháme uležet.
Dáme si vařit brambory.

Začneme připravovat pyré.
Cibuli nakrájíme a začneme jí restovat na olivovém oleji do té doby, než zesklovatí. Nakrájenou slaninu na jemné kostičky přidáme k cibuli a opět všechno pěkně orestujeme. Česnek přidáme, až se začne slaninka vypékat. Jakmile chytne základ hezkou hnědou barvu, přidáme zmrzlý hrášek, osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem a ještě pár minut opékáme. Poté podlijeme trochou vody, či zbytkem vývaru - žádné plavání, jen tak dvě deci a podusíme pod pokličkou do měkka. Trvá to třeba jen dvě minutky, hrášek by neměl ztratit barvu. Když je hrášek měkký, zesílíme žár, aby se odpařila případná zbytečná tekutina a zůstala jen taková nahnědlá šťáva. Sundáme ze sporáku, přendáme do vhodné nádoby a tyčovým mixérem vše rozmixujeme dle libosti - někdo radši hladkou hmotu, někdo trochu strukturu. Na závěr mixování zašleháme tak půl kelímku šlehačky nebo zakysané smetany pro zjemnění. A zázrak je na světě!


Nyní si rozpálíme olej a na něj vložíme naše tuňákové steaky. Kdo má rád syrovější maso, stačí, když steak opečeme po obou stranách 2 minuty. To že je maso celé propečené vidíte pouhým okem , když naříznete rybu u páteře - už není červené. Čím rychleji rybu opečete, tím bude lepší.

foto: Boris Stojanov
autor článku: Marcela Borýsková
Slijeme brambory a můžeme podávat našeho tuňáka s hráškovým pyré.
Pokud vám pyré zbyde, vůbec nemusíte mít strach. Druhý den ho strávníci slupnou jen s bramborami a volským okem, protože je vynikající.




2 komentáře:

  1. zkoušeli jsme nedávno a bylo to opravdu famosní, nechystáš nějaký recept na mečouna? Naposled jsme si ho dávali na grilu a byl boží..

    OdpovědětVymazat
  2. Dík za komentář. Recept na mečouna mám, ale zatím jsem ho nevyzkoušela. Trochu se vymyká běžné přípravě, ale o tom to tady je, nebát se a vařit:-). Marcela

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ