neděle 8. dubna 2012

Brokolicový krém s uzeným lososem



Dnes jsme si pro vás připravili vydatnou a přitom lehkou polévku!
Jelikož neobsahuje žádnou zásmažku, bude lehce stravitelná i pro ty, kteří mají s hutnými polévkami problémy.

Budeme potřebovat:
500gr brokolice
3 - 4 stroužky česneku
cca 1 litr dobrého bujónu, či zeleninového vývaru (kelímkový bez konzervantů!)
15% hustou zakysanou smetanu
sůl, čerstvě namletý pepř
trochu dobrého oleje
lososa uzeného studeným kouřem

Postup:
Brokolici rozebereme na růžičky, zbavíme listů, hlavní košťál oloupeme. Pokud není košťál příliš dřevnatý, nakrájíme jej najemno a zprudka orestujeme na rozehřátém oleji. Po chvíli přidáme oloupaný a nasekaný česnek, který lehce osmahneme - nesmí hnědnout, je potom hořký! Poté zalijeme vroucí vodou a přidáme bujón. Krátce zavaříme a přidáme opláchnutou brokolici, kterou uvaříme do měkka.
Odstavíme z plotny a ponorným mixerem rozmixujeme do hladka. Osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem dle chuti a přivedeme opět k varu. Jakmile začne polévka vřít, vezmeme si metlu a zašleháme do polévky zakysanou smetanu, čímž dosáhneme lehké smetanové chuti a krém dostatečně zahustíme.

Necháme krátce přebublat a odstavíme z plotny.
Uzeného lososa rozebereme na plátky a poskládáme je na sebe. Ostrým nožem nakrájíme maso na proužky a můžeme servírovat!
Doprostřed talíře umístíme jakési hnízdo z nakrájeného lososa a kolem nalijeme horkou polévku.
Pro smetanovější chuť můžeme doprostřed hnízda umístit ještě oříšek zakysané smetany.



Jako přílohu si opečeme pár toustů.



Pokud by vám sytost polévky připadala málo vydatná, nebo vás prostě mlsnost dožene ještě dále, lze polévku servírovat s uzeným lososem a natvrdo vařeným vejcem! Je to samozřejmě pecka, ale náš úvod o lehké polévce tím vezme za své!


foto: Boris Stojanov
Autor článku: Boris Stojanov & Marcela Borýsková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ