středa 9. května 2012

Zubatec "na lehko"







Zubatec obecný je rozšířený od Biskajského zálivu až po Senegal a další hojnou oblastí jeho výskytuje jeStředozemní moře. Ve střední Evropě se však prodává jen sporadicky. Nás ovšem velmi zajímal a tak jsme ho ochutnali.


Zubatec díky svým silným zubům dostál svému pojmenování. Mohutné čelisti, jsou jen málo vysunovatelné. Zuby jsou v obou čelistech, v předu je 4-6 velkých dlouhých zubů.



Zubatci do velikosti okolo 60 cm jsou zbarveni růžově, starší jedinci větších velikostí mají zbravení šedomodré. S maximální delkou okolo 1 m je největší z evropských mořanů. Jeho bílé jemné lahodné maso s nízkým obsahem tuku se hodí téměř ke každé úpravě. Protože jeho maso je vyhlášené svou kvalitou a vynikající chutí, upravili jsme ho velmi jednoduše, aby vynikly všechny jeho přednosti.




Rybu je nutné zbavit šupin. Má pevné velké šupiny, které jdou dobře odstranit. 
A jeden tip na rychlé oškrábání, když zrovna nemáte škrabku na ryby - stačí lžíce, kterou držíte až dole a rybu čistíte od ocasu k hlavě - tedy proti směru růstu šupin. Odšupení lžící totiž má jednu obrovskou výhodu - šupiny nelítají po celém bytě. A když to vše budete ještě dělat ve dřezu pod tekoucí vodou, určitě si velmi usnadníte práci. 
Ingredience:
sůl, olivový olej, snítka rozmarýnu
Rybu omyjeme, nařežeme a do zářezů vetřeme sůl. Do každého zářezu jsme vložíme i kousek rozmarýnu a to celé potřeme olivovým olejem. Trochu rybu podlijeme vodou a šup s ní do trouby na 200 stupňů. 
K našemu překvapení byla hotová za 30 minut, i když byla velká.
Dá se podávat s čímkoliv - brambory, hranolky, různé dipy, pečená zelenina.


  
foto: Boris Stojanov


                                                                         


Její chuť vás rozhodně dostane. Patří k velmi vyhledávaným a drahým rybám v Chorvatsku, kde jí právě díky skvělé chuti připravují také jen osolenou.
Dobrou chuť!


Autor článku: Marcela Borýsková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ