Stále experimentujeme!
Po 250 milionů let starém jeseterovi se pod náš drobnohled dostala ropušnice obecná, která dle její bojovné výbavy nebude o moc mladší než jeseter. Když jsem tuto rybu viděla poprvé, myslela jsem si, že utekla z filmu Karla Zemana Cesta do pravěku. Její pancéřování, ohnivá barva a pilovité zuby budí opravdu respekt. A jak už to v životě bývá, drsná slupka sladké jádro skrývá a toto stoprocentně platí pro tuto rybu.
A tak jsme sáhli hodně hluboko do naší odvahy a i přes všechno, co se o ní říká se pokusili s touto potvorou porovnat.
Už při kuchání mne překvapila jedna zvláštní věc. Až jsem se polekala, že jsem nedávala pozor a praskla mi žluč.
V břišní dutině má totiž ropušnice černou blánu a pod ní se skrývá bělostnémasíčko, jak vidíte na obrázku.
Také si dávejte velký pozor, kde jí uchopíte. Má oválné ze stran zploštělé tělo, s velkou mohutnou opancéřovanou hlavou. Já si pozor nedávala, vzala jí za hlavu a vzhledem k tomu, že ryba má i po celém těle zkostnatělé výrůstky, jsem si jeden takový vrazila do prstu a modlila se, aby se mi to nepodebralo.. Podebralo.. do druhého dne jsem měla prst oteklý, ale naštěstí stačilo ránu otevřít a postříkat desinfekcí. Byť ostny této rybu obsahují v malém množství jedovatých látek, nejsou v žádném případě pro člověka nebezpečné. Efekt mého poranění byl stejný, jako když v moři šlápnete na ježka.Určitě trocha opatrnosti je nutná a váš zájem o tuto rybu by díky tomu neměl polevit.Ropušnice v bramborové postýlce
Ingredience
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi689VThcfDmryi5StFeNFw3kYrxmeFLoVp0v5vfsbey7DbsTSV7Qe6IjQzD7Yybmq_d8P4ZVdjifRHXMqEmra3JQ5Bt6kTZST8v_3PDQBtmqPXSRJP2psSKZqa0dYPlZHUEto4TFF5cfwK/s320/_DSC8204.jpg)
1 kg ropušnice
3-4 lžíce citronové šťávy
1 lžíce koření na mořské ryby
1 kg brambor
200 g čerstvé červené papriky
100 g cibule
100 g zelených oliv
100 ml olivového oleje
200 ml Vody na podlití
3 Stroužky česneku
Pár snítek bazalky a rozmarýnu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-wylSDdwN3S6dau8I0YP1XWZryMOzKFRJm0Ge8T-hvd4hyphenhyphen164uhVQRAB2s9taM6UP29sdWdiOC7uJnuOQOkpgm22Z24ohva4afAaYvmq8B2vdVhilYu_S8OK7ApBf7j8PWmqssQeTKcig/s320/_DSC8205.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAxJNNSmIgDIZRb3xrlv6m4OLJhi98PJZqnmR_IGz7-TD-Klca0JTj3YB58Dk6mbpiOxFOrBzE1tTHbQzR2TaCBdlh4jAsT2s3kv836UsLlME-vTKo3ODnLgouTj9LCt9lLkI2nqRDBXht/s320/_DSC8208.jpg)
dobře. Pokud toto uděláte v dřezu s napuštěnou vodou, šupiny se nerozletí po celé kuchyni. To platí pro všechny ryby. Pak rybě nařežeme po obou stranách zářezy. To proto, abychom do nich mohli vetřít směs z olivového oleje, soli, koření,česneku, bylinek a citrónu. Nejlépe se vše dělá v keramickém
hmoždíři - nalejeme do něj olej, citron, rozmačkáme česnek, vložíme čerstvé bylinky, sůl a koření a vše pomačkáme, promísíme - nepotřebujeme z toho udělat kaši, ale jen chceme, aby se vůně smísily.
Natřeme na rybu. Necháme jí v tomto "kabátku" asi tak 20 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0qlWBOaPKLzTlSvIoqo5bZPajDlFv8o0P_vu8H-G79yARWzimktrb5LgrS9Mzj1Ui8BHI8Y_3AMZW5kBrhBFwTAaDpGsP4m-phuEDMj1dpTgCxB1Dh1sKn9q4AQwGMs-mWc9eARRWi14C/s320/_DSC8212.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOWYQqXVnlptddTKXVZYVnSBOzlcOYOA7ZUCWCnsu7BL8WCATmZhesPY-gk-zon1fVU4FAGWGSfI27PriMJmfrepRiwCuLuFgG0R7J9Oyhau4GzrerrfRbpLovMKQCx_TquScCaBpUOjfi/s320/_DSC8207.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQexboW1ULUTh27HX88dUD25TkDRdp5yACesWvQPSBXsrawsFqNs5WTNb0as7Km8kKBbp1RURm1AcA6bfpXxzemOeagZwFzfVXmwMHZm51fNeWoumA_X4aPWuJi0y4Z6x_HXJggjf2r2h8/s320/_DSC8214.jpg)
Věřte, že na tu lahůdku dlouho nezapomenete.
Nikdy bychom podobnou rybu zřejmě díky předsudkům neochutnali.
Ale už při fotografování jsme zjistili, že ona není vůbec ošklivá. Měla nádhernou lososovou barvu, a její prehistorický vzhled je prostě zajímavý.
Postup
Mezitím si oloupeme a nakrájíme brambory na menší kousky, nakrájíme papriku, cibuli, olivy a pak vše vložíme do olejem vymazané nádoby i s rybou.
Pak už jen vnímáme tu vůni, která se line 40 minut z trouby, vyhřáté na 200 stupňů.
A ten konečný výsledek, ta nádherná chuť, která vznikla smísením všech ingrediencí nás přesvědčila o tom, že se musíme o tento vynikající recept podělit. Tato ryba nebyla na našem stole určitě naposledy.Chuť a struktura masa byla natolik vynikající, že se dostala mezi favority naší rybí kuchyně.
![]() |
foto: Marcela Borýsková & Boris Stojanov Autoři článku: Marcela Borýsková a Boris Stojanov |
Parádně napsaný článek :) ropušnici zkusím a nechám se inspirovat.
OdpovědětVymazat