Jehlice rohozobá
Tento
divný titulek hned vysvětlím. Jehlice je totiž ryba, která má
po rozříznutí masa modrozelené kosti. Zůstanou modrozelené i po tepelné
úpravě, takže každou malinkou kostičku vidíte.
Jehlice
má velice dlouhé a štíhlé
tělo s
dlouhými tenkými čelistmi. Spodní čelist je delší, protože už
od narození roste rychleji než horní.
Žije
v hejnech na mělčinách mezi porosty vodních rostlin nebo volném
moři do 20 m pod hladinou, kde doprovází hejna drobných rybek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHAjzN0Jwrio6htbCJZQA6a-s32NN80PeQ7h4lUUuut_yv6k7XDoznF4Jks-zZDdneMyai7TOW2hL19vmz_pFaUcfW6oFLcZbzE1WX1bgOtQGxdBWjamqS8bmhGqro6nOw0r8OeJAoqLWy/s200/_DSC1181a.jpg)
Smažená jehlice s česnekovým dipem a lehkým ostřejším bramborovým salátem
Počet porcí: 2
Co potřebujeme k přípravě ryby:
1 - 2 jehlice rohozobé
mouku na obalení kousků
trochu soli a pepře(např. sečuánského)
Co potřebujeme k salátu:
5 ks uvařených brambor
jednu naloženou
papričku jalapeňos (viz obrázek)
1 zakysanou smetanu
1 cibuli
olivový olej
voda z okurek a jalapeňos
Co potřebujeme k dipu:
1 zakysanou smetanu
hrst pažitky
česnek podle chuti
sůl
Doba přípravy: cca 1 hodina (pro zručnější kuchaře půl:-)
Postup:
Nejprve si uvaříme brambory, které necháme vychladnout.
Mezi tím si očistíme rybu, nakrájíme na kousky.
Začneme s bramborovým salátem. Rozkrájíme brambory na libovolný tvar, přidáme okurky, jalapeňos, nakrájenou cibuli, drcený česnek a trochu pažitky. Osolíme, opepříme, zalijeme trochou olivového oleje a vodou z okurek a jalapeňos. Pak ochutnáme - bude to ostřejší, trochu nakyslé, ale chuť těch jalapeňos je tak specifická, že salát velmi zvláštně chutná. Také nemusíte ale dávat ostrou papričku, ale můžete salát nechat jen s okurkami. Na konec brambory spojíme zakysanou smetanou.
Salát dáme vychladnout do lednice.
Obalíme kousky ryby do směsi hladké mouky, soli a pepře a osmažíme.
Připravíme si dip tak, že do smetany jen přidáme hrst pažitky, drcený česnek a sůl.
Můžeme jako přílohu použít cokoliv, když vám nechutná salát, prostě si k rybě jen osmažte hranolky.
![]() |
foto: Boris Stojanov autor textu: Marcela Borýsková |
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ