Tuňák makrelovitý s hráškovým
pyré a bramborem
Tuňák – jedno z nejkvalitnějších
rybích mas, ale zároveň i nejdražších.
Existuje ale levnější varianta –
tuňák makrelovitý.
Je to ryba zhruba dvoukilová, s masem
podobým tuňákovi.
Je zvláštní, že při jeho konzumaci
cítíte obě dvě ryby – jak tuňáka, tak makrelu. Steak v jedné
části chutná jako makrela a v druhé jako tuňák. Velmi
zajímavé!!
1 tuňáka makrelovitého
sůl, pepř, olivový olej
brambory
Na hráškové pyré:
500 gr mraženého hrášku /dle našich
zkušeností je opravdu nejlepší hrášek v BIO kvalitě, ale není
to nutnost/
1 cibule
3 stroužky česneku
20 dkg anglické slaniny
olivový olej
smetana ke šlehání nebo zakysaná
smeta
barevný pepř, možno i trochu
červeného sečuánského
Příprava:
Rybu vykucháme a nakrájíme na
silnější plátky. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem
a necháme uležet.
Dáme si vařit brambory.
Začneme připravovat pyré.
Cibuli nakrájíme a začneme jí
restovat na olivovém oleji do té doby, než zesklovatí. Nakrájenou
slaninu na jemné kostičky přidáme k cibuli a opět všechno pěkně
orestujeme. Česnek přidáme, až se začne slaninka vypékat.
Jakmile chytne základ hezkou hnědou barvu, přidáme zmrzlý
hrášek, osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem a ještě
pár minut opékáme. Poté podlijeme trochou vody, či zbytkem
vývaru - žádné plavání, jen tak dvě deci a podusíme pod
pokličkou do měkka. Trvá to třeba jen dvě minutky, hrášek by
neměl ztratit barvu. Když je hrášek měkký, zesílíme žár,
aby se odpařila případná zbytečná tekutina a zůstala jen
taková nahnědlá šťáva. Sundáme ze sporáku, přendáme do
vhodné nádoby a tyčovým mixérem vše rozmixujeme dle libosti -
někdo radši hladkou hmotu, někdo trochu strukturu. Na závěr
mixování zašleháme tak půl kelímku šlehačky nebo zakysané
smetany pro zjemnění. A zázrak je na světě!
Nyní si rozpálíme olej a na něj
vložíme naše tuňákové steaky. Kdo má rád syrovější maso,
stačí, když steak opečeme po obou stranách 2 minuty. To že je
maso celé propečené vidíte pouhým okem , když naříznete rybu
u páteře - už není červené. Čím rychleji rybu opečete, tím
bude lepší.
foto: Boris Stojanov autor článku: Marcela Borýsková |
Slijeme brambory a můžeme podávat
našeho tuňáka s hráškovým pyré.
Pokud vám pyré zbyde, vůbec nemusíte
mít strach. Druhý den ho strávníci slupnou jen s bramborami a
volským okem, protože je vynikající.
zkoušeli jsme nedávno a bylo to opravdu famosní, nechystáš nějaký recept na mečouna? Naposled jsme si ho dávali na grilu a byl boží..
OdpovědětVymazatDík za komentář. Recept na mečouna mám, ale zatím jsem ho nevyzkoušela. Trochu se vymyká běžné přípravě, ale o tom to tady je, nebát se a vařit:-). Marcela
OdpovědětVymazat