Mečoun
Hladký a proudnicově zašpičatělý ocas mečouna tvoří pevné svalstvo.Tímto fantastickým dílem přírody se tento druh proslavil hlavně mezi kuchaři-a kvůli němu se ocitl před vyhynutím.Tělo je drsné, ale nemá šupiny. Je to až 455 cm dlouhá a téměř 650 kilogramová ryba žijící v oceánech do hloubky až 800 m. Často vyskakuje nad hladinu. Plave rychlostí až 100 km/h.
Mečoun je ryba velmi bohatá na omega 3 mastné kyseliny. Celkově zároveň obsahuje velmi málo tuků, proto je vhodná i pro dietní pokrmy. Doporučená příprava je velmi krátká, aby maso zůstalo šťavnaté.
Inspiroval nás recept italského šéfkuchaře a restauratéra Maurizia Marina, pocházejícího ze Sicílie. Vařil v několika evropských metropolích a po roce 1989 se natrvalo usadil v ČR. Ve svých pražských restauracích hostil mj. dalajlámu, Monicu Bellucci či Alaina Delona.
Ingredience:
1 filet mečouna
stroužek česneku
3 g oregána
citron
olivový olej
Přikládáme videonávod s komentářem právě šéfkuchaře Maurizia Marina.
Jak připravit filet z mečouna podle Maurizia Marina
Přejeme dobrou chuť. Recept je vynikající.
foto: Boris Stojanov |
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ