Dnes jsme si pro vás připravili vydatnou a přitom lehkou polévku!
Jelikož neobsahuje žádnou zásmažku, bude lehce stravitelná i pro ty, kteří mají s hutnými polévkami problémy.
Budeme potřebovat:
500gr brokolice
3 - 4 stroužky česneku
cca 1 litr dobrého bujónu, či zeleninového vývaru (kelímkový bez konzervantů!)
15% hustou zakysanou smetanu
sůl, čerstvě namletý pepř
trochu dobrého oleje
lososa uzeného studeným kouřem
Postup:
Brokolici rozebereme na růžičky, zbavíme listů, hlavní košťál oloupeme. Pokud není košťál příliš dřevnatý, nakrájíme jej najemno a zprudka orestujeme na rozehřátém oleji. Po chvíli přidáme oloupaný a nasekaný česnek, který lehce osmahneme - nesmí hnědnout, je potom hořký! Poté zalijeme vroucí vodou a přidáme bujón. Krátce zavaříme a přidáme opláchnutou brokolici, kterou uvaříme do měkka.
Odstavíme z plotny a ponorným mixerem rozmixujeme do hladka. Osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem dle chuti a přivedeme opět k varu. Jakmile začne polévka vřít, vezmeme si metlu a zašleháme do polévky zakysanou smetanu, čímž dosáhneme lehké smetanové chuti a krém dostatečně zahustíme.
Necháme krátce přebublat a odstavíme z plotny.
Uzeného lososa rozebereme na plátky a poskládáme je na sebe. Ostrým nožem nakrájíme maso na proužky a můžeme servírovat!
Doprostřed talíře umístíme jakési hnízdo z nakrájeného lososa a kolem nalijeme horkou polévku.
Pro smetanovější chuť můžeme doprostřed hnízda umístit ještě oříšek zakysané smetany.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjp2dI2r58jxb8Blj5V3KkNnk_7iRemZMpagF_PS99qhl2GpkkDQLCTlC29_MD5ST65w20ColSnmyYEEiuEsrqFDpzjWzXuE18AzcMyCjIJTqmHnjRUeebP4BBJjmUv2D5qIJQVoMLDi0ld/s200/_DSC4384+1+kopie.jpg)
Jako přílohu si opečeme pár toustů.
Pokud by vám sytost polévky připadala málo vydatná, nebo vás prostě mlsnost dožene ještě dále, lze polévku servírovat s uzeným lososem a natvrdo vařeným vejcem! Je to samozřejmě pecka, ale náš úvod o lehké polévce tím vezme za své!
![]() |
foto: Boris Stojanov |
Autor článku: Boris Stojanov & Marcela Borýsková
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ