Zubatec obecný je rozšířený od Biskajského zálivu až po Senegal a další hojnou oblastí jeho výskytuje jeStředozemní moře. Ve střední Evropě se však prodává jen sporadicky. Nás ovšem velmi zajímal a tak jsme ho ochutnali.
Zubatec díky svým silným zubům dostál svému pojmenování. Mohutné čelisti, jsou jen málo vysunovatelné. Zuby jsou v obou čelistech, v předu je 4-6 velkých dlouhých zubů.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNMYdXu_Ek6olt4R0qmEH7EGLkazeBBvzUF_bj-yqngkUu-ArUxmOvMtKnXHFq6nvh944NTTsaDAx7RtFn6T7W686RRqpI5_bVURNgI9Ci9JmmSayQqGE9revSjYs3WZ2F1-vygSmMNzpy/s320/_DSC0516_resize.jpg)
Zubatci do velikosti okolo 60 cm jsou zbarveni růžově, starší jedinci větších velikostí mají zbravení šedomodré. S maximální delkou okolo 1 m je největší z evropských mořanů. Jeho bílé jemné lahodné maso s nízkým obsahem tuku se hodí téměř ke každé úpravě. Protože jeho maso je vyhlášené svou kvalitou a vynikající chutí, upravili jsme ho velmi jednoduše, aby vynikly všechny jeho přednosti.
Rybu je nutné zbavit šupin. Má pevné velké šupiny, které jdou dobře odstranit.
A jeden tip na rychlé oškrábání, když zrovna nemáte škrabku na ryby - stačí lžíce, kterou držíte až dole a rybu čistíte od ocasu k hlavě - tedy proti směru růstu šupin. Odšupení lžící totiž má jednu obrovskou výhodu - šupiny nelítají po celém bytě. A když to vše budete ještě dělat ve dřezu pod tekoucí vodou, určitě si velmi usnadníte práci.
Ingredience:
sůl, olivový olej, snítka rozmarýnu
Rybu omyjeme, nařežeme a do zářezů vetřeme sůl. Do každého zářezu jsme vložíme i kousek rozmarýnu a to celé potřeme olivovým olejem. Trochu rybu podlijeme vodou a šup s ní do trouby na 200 stupňů.
K našemu překvapení byla hotová za 30 minut, i když byla velká.
Dá se podávat s čímkoliv - brambory, hranolky, různé dipy, pečená zelenina.
![]() |
foto: Boris Stojanov |
Její chuť vás rozhodně dostane. Patří k velmi vyhledávaným a drahým rybám v Chorvatsku, kde jí právě díky skvělé chuti připravují také jen osolenou.
Dobrou chuť!
Autor článku: Marcela Borýsková
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ